Arteventura 19 mei 2021

Arteventura is een Artist in Residence plek in de Sierra de Aracena en Picos de Aroche. Dit is een prachtig natuurgebied met bergen en bossen in het Zuid-Westen van Spanje.

Arteventura is opgezet door Hilde van Gorp (B) en haar man Peter. In 2016 verlieten ze België en kochten een Finca die na jaren verbouwen, gemeentebezoeken voor vergunningen, kastje-muur en volhouden is geworden tot een prachtige plek voor kunstenaars.
Het ligt tussen de plaatsjes Corteconcepción en Aracena en enkel te bereiken via een 3,5 km hobbelig pad vol met stenen, gaten en bochten en zand. Maar langs deze weg begint al de schoonheid die je stil laat worden.
Onderaan de berg betreedt je de finca door een hek, de hele finca is omheind om de schapen, geiten en zwijnen van buren buiten te houden, maar een wild zwijn of een groep herten laat zich er in ieder geval niet door tegenhouden.
Op de finca is een groot atelier met een woonruimte voor 2 kunstenaars. Verder op de berg staan twee prachtige, eenvoudige studio’s met een mooi uitzicht. Ook hier kan ieder een kunstenaar in verblijven. Helemaal bovenop de berg is het privé eigendom van Hilde en Peter, maar ook daar is iedereen van harte welkom.
De finca ligt prachtig, maar door de ligging zijn er geen voorzieningen als water, stroom, gas, of internet. Het leven hier is dus “off grid”.
Alles wordt voorzien door zonnepanelen dus lang geen zon, ook geen elektriciteit. Geen licht of stroom dus. Je leert er spaarzaam, of eerder doordacht mee om te gaan. Koken of douchen gaat op gas, ieder huisje heeft zijn gasfles aangesloten dus een lange douche, nee, dat wil je ook niet. Het water komt uit de berg zelf en wordt gezuiverd door stenen. Hierdoor gebruik je enkel plantaardige middelen om te kuisen, je te wassen met natuurzeep en de afwas maar een keer per dag te doen, met de hand uiteraard, zonder te veel water te verspillen.
Internet komt van routers en satelliet ontvangsten, maar door slechte ontvangst is lang niet overal op de finca telefoonbereik, en internet is er sporadisch.
Dat geeft nog wel eens problemen, en op de momenten dat het er wel is, zoals nu voelt dat aan als een klein feestje waar je in zeer korte tijd zo intens mogelijk van moet genieten.
Dus tijd om te stoppen met schrijven en snel eens mijn mail te checken:-) Hopelijk morgen meer.

(Foto: Ems)

Geef een reactie