Keramiek

In mijn werk zul je altijd iets terugvinden van de natuur en haar vergankelijkheid. Soms door vorm, maar ook door kleur, een decoratie of een combinatie hiervan. Voor mijn keramiek geef ik de voorkeur aan handvormen. Klei met de hand kneden en bewerken geeft de grootste vrijheid en vind ik heerlijk en bevrijdend om te doen. Ik kan me er helemaal in laten gaan en op uitleven. Mijn werk bestaat voor 90% uit deze techniek, ook kommen, schalen, vazen en allerlei keukenvoorwerpen worden stuk voor stuk met de hand  gemaakt. Pottenbakken doe ik af en toe, uiteindelijk gebeurt ook hier de afwerking weer met de hand voor het wordt gebakken.

draaien

Raku1Als de voorwerpen hun definitieve vorm hebben staan ze nog een tijdje te drogen. Daarna worden ze gebakken. Voor dat het bakken daadwerkelijk plaatsvindt breng ik soms nog een engobe aan (kleipoeder met een oxide voor een kleur). Hierna gaat het de oven in en wordt het voor de eerste keer gestookt. Vervolgens wordt er een huidje opgebracht, oftewel glazuur. Op die manier krijgt het werk een mooie glans of kleur. Ik gebruik hiervoor een (meestal) zelf samengesteld glazuur of raku-glazuur. Daarna gaat het voorwerp nogmaals in de oven of raku-oven. Uiteindelijk kan de finale afwerking nog bestaan uit een laagje opglazuur of een luster (metaalglazuur als goud, zilver, platina).

rakuHet is en blijft spannend om te zien hoe het werk uiteindelijk zal uitpakken na de laatste stook. Ieder kunstwerk is een uniek voorwerp en zeker bij zeker bij raku stoken zijn de invloeden van buitenaf bepalend. Die hebben namelijk een grote invloed hebt op het gehele proces, zoals bijvoorbeeld de dikte van het glazuur en hoeveel voorwerpen er in de oven staan.