Keramiek

In mijn werk zul je altijd iets terugvinden van de natuur en haar vergankelijkheid. Soms door vorm, maar ook door kleur, een decoratie of een combinatie hiervan. Voor mijn keramiek geef ik de voorkeur aan handvormen. Klei met de hand kneden en bewerken geeft de grootste vrijheid en vind ik heerlijk en bevrijdend om te doen. Ik kan me er helemaal in laten gaan en op uitleven. Mijn werk bestaat voor 95% uit deze techniek.

Als de voorwerpen hun definitieve vorm hebben staan ze nog een tijdje te drogen. Daarna worden ze gebakken. Voor dat het bakken daadwerkelijk plaatsvindt breng ik soms nog een engobe aan (kleipoeder met een oxide voor een kleur) of pas ik de vlakdruktechniek toe. Hierna gaat het de oven in en wordt het voor de eerste keer gestookt. Vervolgens wordt er een huidje opgebracht, oftewel glazuur of een combinatie van natuurlijke materialen. Op die manier krijgt het werk een mooie afwerking. Ik gebruik hiervoor een (meestal) zelf samengesteld glazuur, raku-glazuur maar soms zorgen zorgvuldig uitgezochte natuurproducten hiervoor. Daarna gaat het voorwerp nogmaals in de oven of raku-oven of sagar-fire. Uiteindelijk kan de finale afwerking nog bestaan uit bewerken met goud of zilver.

       

Het is en blijft spannend om te zien hoe het werk uiteindelijk zal uitpakken na de laatste stook. Ieder kunstwerk is een uniek voorwerp en zeker bij zeker bij raku of saggar stoken zijn de invloeden van buitenaf bepalend. Die hebben namelijk een grote invloed hebt op het gehele proces, zoals bijvoorbeeld de dikte van het glazuur en hoeveel voorwerpen er in de oven staan bij raku, welke producten ik in de saggar heb gestopt en op welke plaats bij saggarfiring.